Violența de gen în rândul persoanele refugiate – subiectul principal pe agenda discuțiilor cu autoritățile publice de la Cluj-Napoca

Societatea civilă invită reprezentanții autorităților publice implicate în prevenirea și combaterea violenței de gen la dialog, în cadrul unei mese rotunde organizate la Cluj-Napoca

Reprezentanți ai autorităților locale din Cluj, organizații pentru drepturile femeilor și ale refugiaților și migranților, experte și experți în domeniul violenței de gen se reunesc la masa rotundă pe tema „Prevenirea și Combaterea Violenței de Gen în rândul refugiatelor din Ucraina”, organizată la Cluj în data de 26 octombrie 2023 de către Fundația Sensiblu și UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați, cu suportul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj – ADI ZMC.

Agenda discuțiilor cuprinde subiecte legate de provocările cu care se confruntă femeile refugiate din Ucraina, furnizarea de servicii de asistență psihosocială și juridică, rolul și responsabilitățile actorilor implicați în prevenirea și combaterea violenței de gen.

Evenimentul face parte din proiectul „Furnizarea de sprijin și servicii specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen” implementat de către Fundația Sensiblu în parteneriat cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, în perioada 01 Ianuarie – 31 Decembrie 2023, cu scopul de a crește gradul  de  conștientizare a violenței bazate pe gen, prin furnizare de servicii de consiliere refugiatelor aflate în București, Suceava, Cluj-Napoca, Galați, Constanța și Vâlcea. Scopul întâlnirii este de a reflecta asupra realizărilor autorităților, ale organizațiilor neguvernamentale și ale altor actori din cadrul comunității în sprijinirea refugiaților ucraineni. Un accent deosebit va fi pus pe accesibilitatea serviciilor de suport în domeniul violenței pentru refugiați și pe rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca în prevenirea și răspunsul la violența de gen. Acest lucru include luarea unei poziții publice, implicarea în activități și evenimente de sensibilizare, consolidând astfel mesajul celor 16 zile de activism împotriva violenței de gen: „UNiTE! Investește pentru a preveni violența împotriva femeilor și fetelor”.

La eveniment vor participa, în calitate de speakeri, reprezentați ai Primăriei Cluj-Napoca, UNHCR, Inspectoratului Județean de Poliție, Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratului Școlar Județean.

„Violența de gen reprezintă un risc major pentru femeile și fetele refugiate, care sunt vulnerabile în fața mai multor forme de exploatare și abuz atunci când se află în deplasare sau în căutarea unui adăpost sigur. De aici și nevoia unui răspuns multisectorial integrat, care să cuprindă o colaborare strânsă între autoritățile publice, sectorul medical, sectorul educației și organizațiile societății civile. Inițiativa noastră are ca obiectiv creșterea conștientizării și promovarea discuțiilor relevante în această direcție.” – Cristina Horia, Președintă a Fundației Sensiblu

Fundația Sensiblu, partener al UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în problema violenței de gen în România, continuă, și în acest an, să sprijine refugiații din Ucraina aflați în situații de risc de violență de gen prin furnizarea de servicii de suport psihosocial și consiliere juridică, sesiuni de consolidare a capacităților (instruiri) pentru autoritățile centrale și locale, voluntari, servicii de sănătate și coordonatorii centrelor de cazare privind fenomenul violenței bazate pe gen, dar și activități de advocacy instituțional.