SafeCity, sub sloganul

„În siguranță, oriunde și oricând”

În anul 2023, alături de organizații din alte 10 țări din lume, Fundația Sensiblu s-a alăturat inițiativei demarate de Red Dot Foundation Global – platforma SafeCity, sub sloganul „În siguranță, oriunde și oricând”. Platforma și aplicația SafeCity au drept scop îmbunătățirea siguranței urbane și promovarea egalității de acces la spațiile publice și private, în special pentru femei și fete.

Safecity.in este o platformă online dezvoltată în India în 2012, care are ca obiectiv colectarea și analizarea de date referitoare la violența sexuală și hărțuirea stradală în țările în care operează, cu un accent deosebit asupra zonelor urbane. Această platformă utilizează o metodă participativă și colectivă pentru a aduna informații de la membrii comunității, în special femei și fete, cu privire la incidentele de hărțuire în spațiile publice și private.

Potrivit unui studiu Ipsos realizat în 2018, peste 80% dintre femei și fete din întreaga lume au experimentat cel puțin o formă de hărțuire stradală în timpul vieții. Aceasta include comentarii jignitoare sau obscene, priviri insistente, atingeri neconsimțite, urmărire sau alte comportamente intimidante sau agresive în spațiul public și privat. În România, conform Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de actualul sau fostul partener, iar și mai puține au ajuns să raporteze astfel de cazuri.

Sub-raportarea violenței împotriva femeilor în spațiile publice și private este o provocare constantă, atât pentru autoritățile publice, cât și pentru instituțiile private care au drept rol asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului. În plus, sub-raportarea are un impact direct asupra serviciilor furnizate și a subdimensionării acestora.

Prin intermediul tehnologiei geospațiale, platforma generează hărți interactive cu locurile în care s-au înregistrat astfel de incidente, facilitând identificarea zonelor cu risc ridicat. Aceste informații devin utile atât comunităților, dar și autorităților, în procesul de identificarea și implementarea de soluții eficiente pentru creșterea siguranței cetățenilor. Platforma oferă, de asemenea, un spațiu sigur pentru femei și fete pentru a raporta incidentele de hărțuire stradală și pentru a găsi resurse și sprijin. Semnalizarea incidentelor are loc anonim, însă raportarea acestora pe platformă nu echivalează cu depunerea unei plângeri oficiale. În acest sens, victimele sunt încurajate să contacteze și să depună plângere oficială către organele competente.

Fundația Sensiblu, alături de Red Dot Foundation Global, își propune să faciliteze accesul pe platformă atât pentru femeile și fetele din România, cât și pentru cele din Ucraina, aflate pe teritoriul țării noastre, încurajându-le să raporteze experiențele personale și contribuind astfel la creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei hărțuirii și abuzului stradal

Activitățile din cadrul proiectului sunt:

  • Traducerea platformei în limbile română și ucraineană;
  • Campanii de advocacy alături de reprezentanții autorităților publice locale/naționale, personalul de poliție, specialiști în servicii sociale și membrii societății civile angrenați în prevenirea și combaterea violenței de gen;
  • Dezvoltarea capacităților liderilor comunitari și implicarea comunităților în abordarea problemei de violență, prin campanii de învățare comunitară alături de partenerii locali, instituții publice de educație formală și non-formală, consilieri școlari etc.;
  • Distribuirea de materiale informative în rândul grupurilor țintă din comunitate;
  • Campanie de informare în mediul virtual.

SafeCity este disponibilă și sub formă de aplicație, care poate fi descărcată gratuit pentru Android și iOS.

Proiectul este implementat în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023 și beneficiază de finanțare din partea Vital Voices Global Partnership USA.