Cum ne poate ajuta psihoterapia când pierdem o persoană dragă?

De peste 5 ani, Fundația Sensiblu oferă psihoterapie gratuită persoanelor care au pierdut pe cineva drag, într-un parteneriat cu Asociația Există Viață după Doliu. Zeci de persoane au beneficiat de servicii gratuite online pentru integrarea pierderii și trăirea doliului.

Când experimentezi o pierdere, de orice natură, vei simți o serie de emoții – tristețe, furie, confuzie, vinovăție, etc. Neexprimarea acestor emoții îmbuteliate și mentinerea lor în interiorul sufletului nostru ne pot afecta funcționarea în viața de zi cu zi și pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale. Exprimarea suferinței, a pierderii este un pas important în procesul de vindecare și în găsirea păcii interioare.

Psihoterapia și consilierea psihologică pot fi instrumente foarte utile pentru persoanele care se confruntă cu pierderea unei persoane dragi, oferindu-le sprijin emoțional, abilități de adaptare, o modalitate în găsirea sensului și scopului. Este important să acceptăm și să procesăm aceste emoții pe măsură ce apar.

Există o varietate de moduri prin care o persoană poate fi ajutată urmând pașii ședințelor de consiliere și psihoterapie.

Putem să ne permitem să fim triști, este important să ne recunoaștem sentimentele și să ne dăm voie să ne întristăm în felul nostru. Acest lucru poate implica să vorbim cu cei dragi, să scriem într-un jurnal sau să ne implicam în activități care ne pot ajuta în procesarea emoțiilor.

Și eu sunt important/ă! Durerea poate fi obositoare, dar să ne asigurăm că acordăm prioritate îngrijirii de sine în tot acest timp și în procesul prin care trecem. Să mâncăm bine și sănătos, să facem exerciții fizice pentru a avea energie și să ne asigurăm că dormim suficient. De asemenea, copiii pot fi implicați în întregul proces de vindecare, pentru că și ei experimentează pierderea.

Chiar dacă durerea pierderii s-ar putea să nu dispară complet niciodată, găsirea unor modalități de a ne exprima și de a face față durerii noastre ne poate ajuta să comemorăm amintirea a ceea ce am pierdut, să ne găsim un nou sens în aceste vremuri dificile și noi perspective de urmat. Avem nevoie de timp și spațiu pentru a ne procesa emoțiile într-un mod sănătos.

Pentru servicii gratuite de psihoterapie online, puteți contacta Fundația Sensiblu la tel. 0040787541854 sau e-mail fundatia.sensiblu@drmax.ro

Serviciile sunt disponibile în cadrul parteneriatului dintre Fundația Sensiblu și Asociația Există Viață după Doliu