Fundația Sensiblu aduce contribuții în dialogul de înalt nivel privind Egalitatea de Gen desfășurat pe lângă Adunarea Generală a ONU 2023
Fundația Sensiblu, reprezentantă de Ruxandra Sevastin, în calitate de speaker, a participat joi, 21 septembrie în cadrul panelului de discuții online „SDG 5: How Far Have We Come, Where Do We Want to Go?”, organizat de Red Dot Foundation & SafeCity. Activitatea face parte dintr-o serie de evenimente la nivel înalt, desfășurate online în contextul Adunării Generale a ONU 2023, și se concentrează pe unul dintre cele mai critice Obiective de Dezvoltare Durabilă – Egalitatea de Gen.
Așa cum Organizația Națiunilor Unite a declarat, egalitatea de gen nu reprezintă doar un drept fundamental, ci și necesarul unei lumi pașnice, prospere și sustenabile. În ciuda faptului că problema inegalităților nu este nouă, progresele sunt lente și disparitățile de gen persistă. Inegalitatea de gen naște dificultăți atât pe plan social, cât și pe plan economic, astfel că doi dintre cei trei piloni pe care se bazează dezvoltarea durabilă sunt afectați în mod direct de felul în care femeile sunt tratate în societate.
În România, 1 din 4 femei a fost, cel puțin o dată, victima unui act de violență. Situația se agravează în mod semnificativ ca urmare a dublei presiuni exercitate de pandemia de COVID-19 și de criza umanitară generată de conflictul din Ucraina.
Ruxandra a punctat câteva aspecte cheie cu privire la progresul înregistrat de România la acest capitol, dar și despre activitatea de promovare a egalității de gen desfășurată de Fundația Sensiblu. Discuția a reprezentat un moment oportun pentru a reflecta asupra provocărilor întâmpinate pe parcursul activităților noastre, a modurilor de gestionare, a lecțiilor învățate și, nu în ultimul rând, a perspectivei unui viitor mai promițător.
În centrul discuției s-a aflat întrebarea cu privire la eficacitatea sancțiunilor severe în combaterea violenței de gen. Dată fiind complexitatea problemei, participanții au ajuns la concluzia că sancțiunile dure pot fi eficiente în cazul comportamentelor individuale violente, dar nu adresează cauzele profunde ale violenței de gen, precum stereotipurile culturale nocive, discriminarea de gen și lipsa educației adecvate.
Educația – instrument fundamental în abordarea și soluționarea problemei inegalității de gen
Educația a fost recunoscută unanim ca un instrument fundamental în abordarea și soluționarea problemei inegalității de gen, ca parte integrantă a sistemului de învățământ. Abordarea violenței de gen trebuie să fie holistică și să implice o gamă largă de intervenții, de la prevenire și educație la serviciile pentru victime și asistență psihologică.
Ulterior, discuția s-a concentrat pe importanța platformei și aplicației SafeCity ca instrument în promovarea misiunii noastre și generarea unui mediu mai sigur pentru fetele și femeile din țară.
Vă reamintim că anul acesta Fundația Sensiblu s-a alăturat inițiativei demarate de Red Dot Foundation Global – platforma SafeCity, sub sloganul „În siguranță, oriunde și oricând”.
Safecity.in este o platformă online dezvoltată în India în 2012, care are ca obiectiv colectarea și analizarea de date referitoare la violența sexuală și hărțuirea stradală în țările în care operează, cu un accent deosebit asupra zonelor urbane. Această platformă utilizează o metodă participativă și colectivă pentru a aduna informații de la membrii comunității, în special femei și fete, cu privire la incidentele de hărțuire în spațiile publice și private.
SafeCity este disponibilă și sub formă de aplicație, care poate fi descărcată gratuit pentru Android și iOS.
Începând cu anul 2023, Safecity este disponibilă pentru toate femeile și fetele din România, inclusiv refugiatele din Ucraina stabilite în țara noastră, platforma și aplicația fiind traduse în limbile română și ucraineană.