STATISTICI GENERALE
In perioada ianuarie – decembrie 2009 in cadrul programului Casa Blu pentru femeile si copiii victime ale violentei domestice, a fost asistat un numar total de 166 de beneficiare si 210 de copii, dintre care la 30 dintre cazuri s-a continuat interventia, femeile fiind in asistenta Fundatiei din anii anteriori.
In medie, lunar, au apelat la serviciile Fundatiei un numar de aproximativ 12 cazuri.
Comparativ cu anul 2008, anul 2009 nu a adus o crestere semnificativa a numarului de beneficiare, in situatia in care numarul programelor adresate femeilor si copiilor victime ale violentei domestice la nivelul Municipiului Bucuresti nu a mai crescut.
O explicatie consta in faptul ca, inca din anii precedenti, Fundatia Sensiblu a desfasurat activitati de mediatizare, de informare si sensibilizare a opiniei publice cu privire la fenomenul violentei domestice. Astfel, au fost prezentate serviciile pe care Fundatia le ofera victimelor violentei domestice si informatii privind fenomenul violentei domestice (cauze, efecte, ciclul violentei, institutii abilitate la care pot apela victimele, etc.).
Totodata, mass-media a fost interesata de prezentarea unora dintre cazurile aflate in asistenta Fundatiei. S-a constatat ca in lunile in care au fost inregistrate cele mai multe cazuri de violenta, femeile au solicitat sprijin, ca urmare a articolelor aparute in presa si in care erau prezentate serviciile oferite in cadrul programului “Casa Blu”.
De asemenea, pe parcursul anului 2009, Fundatia Sensiblu a organizat on line campania “Nu e poveste”, prin care s-a urmarit informarea si sensibilizarea opiniei publice referitor la violenta domestica, precum si implicarea a cat mai multor persoane in combaterea acestui fenomen.
Interventia in cazurile care au contactat centrul de consiliere pentru prima data in anul 2009
Serviciile oferite celor 136 de cazuri noi care au contactat centrul de consiliere in anul 2009 sunt structurate dupa cum urmeaza:
- consiliere directa: 53,68% au fost asistate in mod direct la centrul de consiliere, dintre care:
- cazuri de violenta in familie: 53,68% au beneficiat de serviciile de consiliere sociala, juridica si psihologica oferite in cadrul centrului de consiliere;
- consiliere telefonica: 41,91% au solicitat informatii generale despre fenomenul violentei domestice, centrele de consiliere din tara si conditiile de gazduire in adapost;
- consiliere on-line: 4,41% dintre victimele violentei domestice au solicitat consiliere prin intermediul Internetului.
Pe parcursul primei jumatati a anului 2009, au existat 19 de solicitari de gazduire in centrul de recuperare, fie in cadrul sedintelor de consiliere, fie telefonic. In adapostul fundatiei au fost gazduite 3 femei si 4 copii, cu varste cuprinse intre 3 ani si 16 ani, acestea fiind cazurile care au indeplinit criteriile de eligibilitate pentru acordarea serviciului adapost in centrul de recuperare.