Luna mai a marcat startul unui maraton de cursuri de autoapărare pentru refugiatele din Ucraina, Empowerment Self Defense, facilitate de Tatiana Kolot și Gentiana Susaj, alături de ESD Global și Impact Global.
Odată cu lansarea atacului Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, România a devenit a doua casă pentru aproximativ 100.000 de refugiați ucraineni înregistrați sub protecție temporară, conform datelor UNHCR. Într-un efort disperat de a-și proteja viețile și familiile, sute de persoane au căutat adăpost și siguranță. Deși criza umanitară generată de conflict a pus la încercare resursele și infrastructura României, țara noastră a răspuns cu deschidere și solidaritate față de oamenii care s-au refugiat.
Profilul de gen al crizei refugiaților din Ucraina a devenit evident încă din primele zile ale atacului, întrucât majoritatea celor care treceau granițele țării era formată din femei, fete, copii și bătrâni. Mișcarea în masă s-a desfășurat rapid și în număr mare (adesea menționată ca fiind cea mai rapidă criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial), ceea ce a dus la separări familiale și la creșterea riscurilor pentru siguranța femeilor, fetelor și altor categorii de persoane cu nevoi de protecție sporite în timpul deplasării.
Violența bazată pe gen în contextul războiului
Violența bazată pe gen (VBG) reprezintă un risc major pentru viață și o amenințare la adresa securității femeilor și fetelor refugiate din Ucraina și trebuie să fie o prioritate în răspunsul de urgență, atât în Ucraina, cât și în țările gazdă. Capacitatea sistemelor naționale de a oferi servicii de suport și un răspuns multisectorial adecvat pentru VBG, cum ar fi sprijinul psihosocial, adăpostul și îngrijirea clinică, este supusă unei presiuni intense pentru a răspunde cererii într-un mod corespunzător. Organizațiile umanitare se concentrează în primul rând pe siguranța și bunăstarea supraviețuitoarelor, inclusiv prin consolidarea accesului și calității serviciilor de VBG.
Dată fiind importanța autonomiei și a siguranței personale în viața femeilor și fetelor refugiate, în special în contextul vulnerabilității și riscurilor sporite cu care se confruntă în timpul conflictului, migrației și strămutării, Fundația Sensiblu s-a alăturat în acest an eforturilor internaționale de consolidare și împuternicire a femeilor.
Maraton ESD pentru femei și fete

Luna mai a marcat startul unui maraton de cursuri de autoapărare pentru refugiatele din Ucraina, Empowerment Self Defense, facilitate de Tatiana Kolot și Gentiana Susaj, alături de ESD Global și Impact Global. Prima sesiune, organizată la București în data de 6 mai, a reunit circa 35 de femei.
ESD are la bază ideea conform căreia autoapărarea nu este doar despre învățarea unor tehnici fizice, ci și despre dezvoltarea încrederii și autonomiei ca aspecte psihologice necesare pentru a face față provocărilor, indiferent de circumstanțe.
Autoapărarea fizică reprezintă partea ușoară. Autoapărarea emoțională și verbală, prin stabilirea limitelor cu ceilalți, reprezintă o provocare mai mare. De ce? În absența unor limite interne solide și a unei înțelegeri clare a nevoilor și dorințelor noastre în diverse situații, devine dificil să afirmăm, să comunicăm și să punem în practică aceste limite în relația cu ceilalți.
În acest context, cursurile de autoapărare oferă posibilitatea participantelor de a-și însuși strategii de abordare a situațiilor de pericol și de protecție eficientă, generând încredere și putere de acțiune și ajutându-le să evite sau să facă față situațiilor de violență.
Cea de-a doua sesiune, organizată la Cluj alături de partenerii de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Zona Metropolitană Cluj (ADI-ZMC), în data de 1 iulie, a reunit aproximativ 20 de femei determinate să dobândească noi cunoștințe și abilități de comunicare eficientă și asertivă, prin exerciții practice, simulări de situații de pericol și instruiri. Iar sâmbătă, 8 iulie, am continuat cu o nouă sesiune la Suceava, unde alte 40 femei din Ucraina au învățat să spună NU, să-și facă vocea auzită și să își susțină opiniile, fără a se simți vinovate sau obligate să accepte situații cu care nu se simt confortabil.
Autoapărarea nu este doar despre dezvoltarea abilităților individuale, ci și despre construirea unei comunități puternice și a unui sentiment de solidaritate între refugiatele din Ucraina stabilite în România, oferindu-le un cadru sigur și empatic pentru a întâlni și interacționa cu alte persoane care au trecut prin experiențe similare, a-și împărtăși povestea, și pentru a se sprijini reciproc.
Sesiunile de ESD fac parte din proiectul “Provision of Specialized Support and Services to GBV Survivors” implementat de către Fundația Sensiblu în parteneriat cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, în perioada 01 Ianuarie – 31 Decembrie 2023. Proiectul are ca scop conștientizarea, prevenirea apariției și reducerea riscului violenței bazate pe gen, precum și suport specializat – consiliere socială, psihoterapie și consiliere juridică – pentru supraviețuitoarele violenței din Ucraina, aflate în București, Suceava, Constanța, Galați, Tulcea, Cluj și Vâlcea.