Raport 2011

STATISTICI GENERALE

In perioada ianuarie – decembrie 2011 in cadrul programului Casa Blu pentru femeile si copiii victime ale violentei domestice, a fost asistat un numar total de 138 de femei si 223 de copii minori, dintre care 112 de cazuri noi, iar la 26 dintre cazuri s-a continuat interventia, femeile fiind in asistenta Fundatiei din anii anteriori.

Distributia lunara a numarului de beneficiare (cazuri noi) care au apelat la serviciile Fundatiei:

Interventia in cazurile care au contactat centrul de consiliere pentru prima data in perioada ianuarie – decembrie 2011

Serviciile oferite celor 112 cazuri noi care au contactat centrul de consiliere in perioada ianuarie – decembrie sunt structurate dupa cum urmeaza:

CARACTERISTICILE GRUPULUI ASISTAT (Consiliere directa)

Persoanele care au apelat la serviciile Fundatiei femei cu varsta peste 18 ani.

Structura pe varste (exprimata in procente) este urmatoarea:

Mediul de provenienta: peste 65% din victimele care au contactat centrul de consiliere provin din Municipiul Bucuresti, restul fiind reprezentat de persoane care au domiciliul in provincie care ne-au contactat pentru informatii.

Privitor la nivelul de pregatire al beneficiarelor care au contactat in mod direct centrul de consiliere al Fundatiei, respectiv s-au prezentat la sedintele de consiliere, au rezultat urmatoarele date:

Un procent mare a cazurilor din randurile persoanelor cu un nivel educational cel mult mediu, nu trebuie sa imprime ideea ca violenta domestica are loc cu precadere in aceste medii. Violenta domestica este la fel de raspandita si in randul persoanelor cu un nivel educational ridicat.

In comparatie cu anii precedentii, in perioada ianuarie – decembrie 2011 s-a constatat o crestere a numarului de beneficiare cu studii liceale si studii superioare care au apelat la serviciile Fundatiei.

Explicatia privind acest aspect este aceea ca persoanele cu un nivel de pregatire educational ridicat gasesc mult mai usor resurse in comunitate, pentru a depasi situatia de criza (au un anume statut, venituri financiare mai mari, care ii pot permite supravietuirea dupa parasirea locuintei, etc.) si apeleaza mult mai putin la organizatii ce desfasoara programe adresate victimelor violentei domestice.

O femeie care a absolvit 8 clase, va avea si un loc de munca slab renumerat, situat probabil undeva la nivelul salariului minim pe economie, fapt ce o impiedica de cele mai multe ori sa iasa din relatia abuziva (nu isi permite consultarea unui avocat sau o locuinta cu chirie, etc.), cu atat mai mult cu cat are unul sau mai multi copii in grija.

In cele mai multe dintre cazuri, tipul de relatie dintre victima si agresor este casatoria (59,83%), sau uniunea consensuala (27,68%). Exista situatii cand, desi sotii sunt divortati, acestia continua sa locuiasca impreuna din cauza dificultatilor financiare, fapt ce impiedica beneficiarele in finalizarea unui proces de partaj sau in inchirierea unei alte locuinte (4,46%).

De asemenea, exista si cazuri cand beneficiara reclama agresiuni venite din partea fostului concubin (2,68%) sau din partea altor rude (1,78%).
In 3,57% dintre cazuri, beneficiarele nu au declarat care este tipul de relatie dintre ele si agresor.

In momentul in care femeile victime au intrat in asistenta Fundatiei, 14,15% dintre ele aveau depusa cel putin o plangere la o sectie de politie, iar 33,01% aveau cel putin un certificat medico-legal.